Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί με τούτα και με εκείνα έχουμε ξεχάσει και το τι γίνεται στα πανεπιστήμια.



 Να μη μπεί, να μη μπεί ούτ' ένας μπάτσος στη σχολή

κι ούτε ένας ιδιώτης τίποτα μη διοικεί!
ό,τι λέω κι ότι θέλω θα το κάνω μοναχός!
δεν παλεύεται ο καπιταλισμός!



Χθες στο κτήριο Τοσίτσα, στην αίθουσα ΑΜΧ, έγινε συνέλευση για την δημιουργία Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ για τους Συλλόγους καθηγητών,φοιτητών και εργαζομένων που έχουν πάρει αποφάσεις να σταθούν ενάντια στις αλλαγές στο πανεπιστήμιο και οι οποίες είναι καταστροφικές(στο τέλος του κειμένου θα εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι αλλαγές.)

Έτυχε λοιπόν να κάτσω και να παρακολουθήσω όλη τη συνέλευση. Θα σταθώ σε 2 σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν

1η σκέψη
Ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών δασκάλων,των φοιτητών και των ΙΔΑΧ είναι ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.

Σχεδόν ολάκερη η κουβέντα αναλώθηκε στο πόσο κακή κυβέρνηση είναι αυτή που έχουμε, πως για όλα φταίνε οι τρόικες και τα μνημόνια και τη γνωστή αριστερή επιχειρηματολογία για μαζικούς όρους συνελεύσεων, για αντιδραστικά μπλοκ φοιτητών και καθηγητών, για την έλλειψη συντονισμού δράσεων κτλ κτλ.

Για αράξτε μάγκες και μαγκιόρες, πριν δηλαδή την τρόικα και τα μνημόνια τα ΑΕΙ/ΤΕΙ ήταν τέλεια; Δηλαδή πριν δεν είχαμε ρουφιάνους καθηγητές που τσίμπαγαν διπλές επιδοτήσεις για την ίδια έρευνα; Πριν την τρόικα δεν είχαμε πρυτάνεις που αγόραζαν με χρήματα του Ιδρύματος της Παντείου πανάκριβα αυτοκίνητα; Πριν την τρόικα δεν είχαμε συνδιαλλαγές ΠΑΣΠιτοΔΑΠιτών με καθηγητάδες ρουφιάνους για να τους χώσουν σε διάφορα μεταπτυχιακά;

Είχαμε. Και είχαμε και άλλα. Είχαμε καθηγητάδες να διορίζονται με βάση κομματικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια. Είχαμε παράνομους διορισμούς ΙΔΑΧ με ρουσφετάκια κτλ; Είχαμε...

Οπότε εάν γυρίσουμε στη προ-μνημονίων κατάσταση θα είμαστε ικανοποιημένοι; Για εσάς δεν ξέρω, εγώ σίγουρα όχι. Και όχι μόνο εγώ. Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ξέρει όλα αυτά τα σάπια πρόσωπα και βάση αυτών κρίνει τους πάντες.

Ήρθε λοιπόν ο καιρός να βγούμε και να πούμε ονόματα και καταστάσεις. Δεν κλέβουν όλοι, δεν είναι όλοι τσιράκια και ρουφιάνοι. Μιλήστε ρε, πείτε ποιοι είναι τα καργιόλια που κλέβουν και κλέβαν με τις πλάτες Πρυτάνεων και κυβερνήσεων. Πείτε ότι είναι αυτοί που γλύφουν τον κώλο της εξουσίας για να τσιμπάνε προγράμματα ερευνητικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μιλήστε ρε!

2η σκέψη

Το πως θα παλέψουμε. Πέσαν κάποιες καλές ιδέες με επίκεντρο την κοινωνική απεύθυνση . Όπως πχ ενημερώσεις σε γειτονιές και πλατείες με κείμενα και happenings με κάτι άσπρες μάσκες. Ειπώθηκαν επίσης ιδέες για ενημερώσεις πρωτοετών και γονέων μέσω καλεσμάτων σε εκδηλώσεις εντός τους ΕΜΠ, μαζικές αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης κτλ.

Μα καλά τώρα; Κοροιδευόμαστε μεταξύ μας; Θα πάτε σε μια άνεργη μάνα να της πείτε για τα προβλήματά σας; Θα σας κλάσει και καλά θα κάνει. Γιατί πάντα ΜΑ ΠΑΝΤΑ,ΔΙΑΟΛΕ, κοιτάτε την παρτάρα σας ρε. Βγείτε ρε και μιλήστε για τους άνεργους, Βγείτε και μιλήστε για τους μετανάστες. Βγείτε και μιλήστε για τους φασίστες μέσα στις σχολές μας. Προσπαθήστε να κάνετε τους χώρους των Πανεπιστημίων ζωντανούς χώρους κοινωνικής αντίστασης. Σκατά στις καταλήψεις σχολών και στις αναστολές. Και που βάζουμε λουκέτο τι γίνεται; Τίποτα.

Βάλε λουκέτο ρε. Κλείσε τις πόρτες επικοινωνίες με Υπουργείο,Πρυτάνεις και ΠΟΣΔΕΠ και άνοιξε τις σχολές και τους χώρους στη κοινωνία. Βάλτε μέσα πρωτοετείς και κάντε τους αντιμαθήματα. Καλέστε μετανάστες και άστεγους να φάνε στις λέσχες των σχολών. Φωνάξτε σωματεία εργαζομένων και εργατών και συντονίστε τις δράσεις σας. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι οντότητα πάνω από την κοινωνία, είναι κομμάτι της και πρέπει να το δείξει. Όχι με τις γραφικές ανοικώσεις αλλά με πράξεις.

Οι καθηγητές και οι φοιτητές δεν είναι μια γνωστική ελίτ, δεν είναι πρωτοπορία οντολογικά. Η Κερατέα και η Χαλκιδική έβαλαν τα γυαλιά στις πρωτοπορίες τις επίσημες. Οπότε αφήστε τα πολλά λόγια και πάμε σε πράξεις παίδες. Κυβέρνηση και φασίστες περιμένουν να κάνουμε πίσω τώρα...ε τώρα ας κάνουμε βήματα γοργά προς τα μπρος και να χτίσουμε δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικές συμμαχίες με τα αγωνιζόμενα μέρη της κοινωνίας και να τους τσακίσουμε. Γιατί ας μην γελιόμαστε, δεν θέλουμε καλύτερο πανεπιστήμιο, καλύτερη ζωή θέλουμε.

Και οι αλλαγές σε ΑΕΙ

Κάνουν το εξής οι στόκοι της κυβέρνησης. Απολύουν ΙΔΑΧ και συμβασιούχους καθηγητές για να ρίξουν την αξία των πανεπιστημίων σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα κόβουν τους προυπολογισμούς και σε 10-15 μέρες από σήμερα θα πει το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια αν δεν σου βγαίνουν τα φράγκα για τις ανάγκες σου βρες ιδιωτική χρηματοδότηση...ΤΑΝ ΤΑΝ και τσααακ μπήκαν οι ιδιώτες αεράτοι και κυριλάτοι. Επίσης απολύουν φύλακες και βάζουν σεκιούριτι. Διώχνουν καθαρίστριες και βάζουν ιδιωτικά συνεργία καθαρισμού. Και επειδή διώχνουν και τους συμβασιούχους καθηγητές το τμήμα θα πρέπει να βρει και αυτό ιδιώτες να δώσουν φράγκα...και εκεί που εγώ σπουδάζω Κοινωνιολόγια αλλά δεν έχουν καθηγητές να μου κάνουν μάθημα, ξάφνου θα πέσει ως μάνα εξ ουρανού ένας καθηγητής ανδρείκελο ο οποίος θα είναι εφ'όρου ζωής της πανεπιστημιακής έδρας, χορηγίας Μαρινάκη, Φασιστική Επιχειρηματικότητα και στο πτυχίο μου πάνω θα έχω σφραγίδα Approved by OSFP.

Πάρτε τα χαμπάρια σας και ξυπνάτε...και μετά ξυπνήστε και μένα που ονειρεύομαι επαναστάσεις.

Τα φιλιά μου,
Ο Άκρατος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου