Τρίτη 15 Απριλίου 2014

O Άκρατος παίρνει συνέντευξη από τον Martyn Jacque των Tiger Lillies



Τους Tiger Lillies τους άκουσα πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, όταν έδινα εξετάσεις για να περάσω από την δευτέρα στη τρίτη λυκείου και έπρεπε να διαβάζω μέχρι τα ξημερώματα, αφού όλη τη προηγούμενη χρονιά δεν έδινα καμία σημασία στα μαθήματα. Ξάφνου λοιπόν ακούω μια περίεργη φωνή να βγαίνει από το ηχείο του ραδιοφώνου και να λέει για ένα περίπατο στα μαγαζιά, για κάτι τσαμπουκάδες που τραμπούκιζαν και έναν Αγρίππα που έσπαγε κεφάλια τσαμπουκάδων. Άκουγα που λέτε το Bully Boys, ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι από τους Tiger Lillies. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση τόσο η φωνή του Martyn Jacques όσο και η μουσική έμπνευση των Adrian Stout και Adrian Huge που δέναν τη μουσική των βερλονέζικων καμπαρέ την περίοδο του μεσοπολέμου με τον μπρεχτικό στοίχο. Παράτησα λοιπόν το διάβασμα, άνοιξα το PC, μπήκα στο internet και τσουυυπ, ξέχασα το διάβασμα και τις εξετάσεις και άκουγα με τις ώρες Tiger Lillies.

Πάντα μου προκαλούσε απορία γιατί τα θέματά των στίχων τους εμπνέονται από τους περιθωριακούς ανθρώπους των κοινωνιών μας...Όπως μου είπε ο Martyn Jacques, αυτό συμβαίνει «γιατί οι άνθρωποι του περιθωρίου είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντες από τους κανονικούς, καθημερινούς ανθρώπους».

Άλλωστε ποία άλλη θεματολογία θα μπορούσε να έχει ένα συγκρότημα  που δηλώνει ότι «βασική καλλιτεχνική επιρροή του είναι η Όπερα της Πεντάρας των Μπρεχτ και Βάιλ», 2 καλλιτεχνών που είχαν κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές απόψεις και καταπιάνονταν με όσους η άρχουσα τάξη άφηνε στη τύχη τους;

Επίσης μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει η εμφάνισή τους στη σκηνή, ειδικά το βάψιμο που κάνουν ως μπάντα, ο Martyn Jacques ως κλόουν και οι Adrian Stout και Adrian Huge με πιο χαλαρό «περίεργο βάψιμο», ενώ τα πρώτα 10 χρόνια βγαίναν στην σκηνή χωρίς make up. O Martyn Jacques λέει πως το βάψιμο ο ίδιος το υιοθέτησε επειδή δεν μπορούσε να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά την ώρα που τραγουδούσε. Ακόμη θεωρεί πως το βάψιμο του δίνει μία πιο επιθετική εμφάνιση, κάτι που τον βοηθάει στο να διαχωρίζει τον καλλιτεχνικό εαυτό του πάνω στη σκηνή από τον πραγματικό εαυτό του, εκτός σκηνής. Προσθέτει ακόμη ότι «το βάψιμο λειτουργεί ως μάσκα» και υποθέτω πως αυτό είναι μια αναφορά στις μάσκες που χρησιμοποιούσαν στο αρχαιοελληνικό θέατρο.

Αυτή την περίοδο δίνουν 2 διαφορετικές παραστάσεις. Την παράσταση «Lulu-Mία μπαλάντα φόνου» και την παράσταση «Η Μπαλάντα του Γέρου Ναυτικού». Τις δύο αυτές παραστάσεις έχει σκηνοθετήσει ο Mark Holthusen, που κατά τον Martyn Jacques είναι 2 εκπληκτικές παραστάσεις, χάρη στα οπτικά εφέ που έχει προσθέσει ο σκηνοθέτης. Αποτέλεσμα των εμφανίσεων τους είναι «να έχουν γίνει δέκτες διθυραμβικών κριτικών, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για μία τόσο αμφιλεγόμενη μπάντα» καθώς και ότι το κοινό ανά τον κόσμο μένει καθηλωμένο κατά την διάρκεια των show. Mάλιστα «Η Μπαλάντα του Γέρου Ναυτικού» θα ανέβει στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Όσο για την οικονομική κρίση, ο Martyn Jacques θεωρεί πως το πρόβλημα που γέννησε την οικονομικής κρίση είναι «ο καπιταλισμός και η λογική του «ξοδεύω άρα υπάρχω», γιατί για πολύ καιρό οι άνθρωποι έχουν δεχθεί πλύση εγκεφάλου έτσι ώστε να δουλεύουν σκληρά για την οικονομική επιτυχία και να ξοδεύουν τα χρήματά τους στο να ντύνονται το ίδιο,να δείχνουν ίδιοι και να ζουν τη ζωή τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, Και αυτός είναι μάλιστα ο λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να δεχθούν οτιδήποτε και οποιονδήποτε ξεφεύγει από αυτές τις νόρμες. Τώρα όμως αυτές οι  νόρμες έχουν εξαλειφθεί αφού ο καπιταλισμός έχει διαβρώσει το σύνολο του Δυτικού Κόσμου».

Και την οικονομική κρίση την αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι ως συγκρότημα όταν κατάλαβαν πως πρέπει να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων τους, ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να κλείσουν συναυλίες ανά τον κόσμο.
Oι Tiger Lillies και ένας από τους ακτιβιστές γιατρούς του Συντάγματος, τον Ιούνιο του 2011, την περίοδο της κινητοποίησης των Αγανακτισμένων.

Κατά την γνώμη του, ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση είναι να αρχίσουμε ως κοινωνίες να «σκεπτόμαστε ελεύθερα γιατί η ελεύθερη σκέψη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν επιλογές που θα είναι καλές για τους ίδιους και όχι για το Σύστημα».

Όταν τον ρώτησα ποιες είναι η άποψή τους για τον γάμο των ομοφυλοφίλων που νομιμοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απάντησή του ήταν να την μαντέψω, οπότε η υποθέτω πως το βρήκαν ως μια πολύ θετική εξέλιξη.

Προσέθεσε επίσης πως θέλει να πει ότι «ο Ελληνικός λαός είναι ένας από τους πιο ωραίους λαούς με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή γιατί είναι ανεκτικός, έξω καρδιά και δραστήριος. Πως ποτέ δεν ένοιωσε ως «περίεργος» περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας, γιατί δεν έχει δέκτης περιπαικτικών ή μνησίκακων βλεμμάτων, σε αντίθεση με χώρες που είναι πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα».

Δηλώνει ότι γνωρίζει  πως περνάμε ως κοινωνία δύσκολες ώρες αφού έχει φίλους και συνεργάτες από την Ελλάδα, οι οποίοι τον πληροφορούν για όλα τα τεκταινόμενα στη χώρα και πως ακόμη θυμάται «εκατοντάδες πρησμένα μάτια να το κοιτούν όταν η μπάντα έπαιζε στο Σύνταγμα(Ιούνιος του 2011) και δακρυγόνα εσκάγαν παντού εκείνη τη στιγμή» και κλείνει λέγοντας πως «είναι μεγάλος λάτρης των έξυπνων και ευαίσθητων ματιών».

Στο βίντεο με τίτλο «Ομάδα Υγείας-Α!Βοηθειών Πλατείας Συντάγματος» μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι Sydagma Square από τους Tiger Lillies, το οποίο γράφτηκε με αφορμή τις τότε κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων και είναι αφιερωμένο στην Ομάδα Υγείας - Α Βοηθειών της Λαικής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος (Ομάδα υποδομής Νο12).


Επίσης στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε το κομμάτι Forget About Us του οποίου η θεματολογία σε επίπεδο στοίχων έχει σχέση με τις κοινωνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εξουσία.



ΥΓ:
Να ευχαριστήσω την Χαρά Χριστοπούλου,που είναι υπεύθυνη Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων των Tiger Lillies, χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη αυτή.
Να ευχαριστήσω την Μαριλένα Καρά που με βοήθησε στο σχηματισμό των ερωτήσεων.
Nα ευχαριστήσω τον Αργύρη Αργυριάδη για τα στοιχεία(φώτο,ιστορία του τραγουδιού Sydagma Square) που μου έδωσε σχετικά με την παρουσία του συγκροτήματος στις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων.

Θάνος Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου