Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Άνοιξε Η «Οικία Του Μπερκίν Και Του Αλέξη» Στο Μπεσίκτας



Κτίριο στο Μπεσίκτας καταλήφθηκε από φοιτητές οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν τα ονόματα «Εστία Μπερκίν» και «Οικία Αλέξη».
Στις 18 Μάρτη, φοιτητές κατέλαβαν το χώρο, ένα παλιό αρχοντικό εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια,   με σκοπό να το μετατρέψουν σε χώρο ανοιχτών λαϊκών συνελεύσεων αλλά και ποικίλων εκδηλώσεων (εργαστήρια, εκθέσεις, συνέδρια, κέντρο εκμάθησης γλωσσών κ.α), ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας απελευθερωμένος κοινωνικός χώρος που θα προάγει την αλληλεγγύη σε μια περιοχή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη εξέγερση του Γκεζί.
Οι φοιτητές κατέλαβαν το χώρο την ημέρα γενεθλίων του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου τις μέρες της εξέγερσης του Γκεζί. Υπάρχει και κάτι ακόμα ενδιαφέρον σχετικά με την ημερομηνία της 18ης Μαρτίου. Ο λαός του Παρισιού, αυτή την ημέρα, το 1871 ξεσηκώθηκε εναντίον των τυράννων του, ιδρύοντας την Κομμούνα και καταγράφοντας μια εξέγερση που ρίχνει φως στο δρόμο που χαράσσει η νεολαία, ανά τους αιώνες.
 Παράλληλα, οι καταληψίες αποτίνοντας φόρο τιμής στον Μπερκίν Ελβάν, ονόμασαν την κατάληψη ως «φοιτητική εστία Μπερκίν Ελβάν».
Μια φοιτήτρια μιλώντας για την ιστορία του κτιρίου ανέφερε τις σκέψεις της στο Kamera Sokak:
Πρόκειται για ένα κτίριο που μετρά ζωή ενός περίπου αιώνα, ανήκε κάποτε στη Ρωμαίικη κοινότητα, αλλά το κράτος πριν 50 χρόνια το απαλλοτρίωσε. Το κράτος το πήρε από τους Ρωμιούς. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε. Ο τρόπος που το κράτος κατέλαβε το κτίριο, αποτελεί μια ειδοποιό διαφορά, σχετικά με την έννοια του τι είναι κατάληψη για εμάς. Εμείς είμαστε εναντίον της ατομικής ιδιοκτησίας μεν, αλλά και πάλι πρέπει να διασαφηνίζουμε κάθε φορά και τη διαστρωμάτωση αυτής της «ατομικής ιδιοκτησίας» στο υπάρχον καθεστώς. Προφανώς, δεν θα πηγαίναμε να καταλάβουμε ένα κτίριο στο οποίο ζούνε οι άνθρωποι μέσα, πόσο μάλλον όταν στην Ιστανμπούλ υπάρχουν ένα σωρό άδεια σπίτια.
berkinalexisΤην ημέρα του θανάτου του Μπερκίν, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν κινήσεις αλληλεγγύης. Ο Μπερκίν είναι πια αδερφός του Αλέξη. Και εμείς την πρώτη μέρα της κατάληψης θέλαμε να τιμήσουμε και τους δύο. Η κατάληψη φέρει και το όνομα «Οικία του Αλέξη».
«Ο χώρος αυτός αποτελούσε το πιο βρώμικο μέρος της γειτονιάς. Οι άνθρωποι απλά πετούσαν τα σκουπίδια τους στην είσοδο του κτιρίου. Από τότε που ήρθαμε εδώ η κατάσταση άλλαξε», λέει ο νεαρός Καντίρ. Οι κάτοικοι της γειτονιάς μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, μας φίλεψαν και διαρκώς προθυμοποιούνται να βοηθήσουν για ενδεχόμενες ελλείψεις» συμπλήρωσε ο Καντίρ.
 Έχουν βαλθεί να στρέψουν τον Τούρκο ενάντια στον Κούρδο, τον σουνίτη ενάντια στον αλεβίτη. Μας ενδιαφέρει να θέσουμε βάσεις για την δημοκρατία των «από κάτω στρωμάτων», ενισχύοντας το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών» ισχυρίζεται ο Μεχμέτ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «φοιτητική εστία Μπερκίν Ελβάν», δεν αποτελεί το πρώτο παράδειγμα αυτοοργάνωσης στην Πόλη. Η αυτοδιαχείριση των εργαζομένων της ΚΑΖΟΒΑ, ο κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» στο Καντίκιοϊ καθώς επίσης και ο συνεχιζόμενος αγώνας των εργατών του εργοστασίου προπαρασκευαστικών υλικών της Greif είναι σημαντικά δείγματα γραφής και υιοθέτησης νέων μορφών κοινωνικής οργάνωσης.
μετάφραση-επιμέλεια
sokaki.net
Πηγή: siyasihabersiyasihaber & σελίδα της κατάληψης στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου