Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Βαρκελώνη-εκκένωση κατάληψης Can Vies

Στις 26 Μαιου εκκενώθηκε μετα από 17 χρόνια μια απο τις παλαιότερες καταλήψεις της Βαρκελώνης η Can Vies που βρίσκεται στην περιοχή του Sants. Το κτήριο ανήκει στην εταιρεία σιδηροδρόμων και μετρό της Βαρκελώνης,στους καταληψίες είχε δωθεί εντολή για εγκατάλειψη του κτηρίου μεχρι 31 μαιου.Επίσης υπήρχε μια πρόταση απο την ιδιοκτήτρια εταιρία να παραχωρήσει το κτήριο στους καταληψίες με όρο να γίνουν εργασίες στο χώρο και να μπει ηχομόνωση,κάτι φυσικά που η συνέλευση αρνήθηκε.Έτσι μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές στις 11 το πρωι άρχισε η διαδικασία εκένωσης.
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των συντρόφων κατα την διάρκεια της εκκένωσης. Όπως φαίνετε στο παρακάτω βίντεο το οποίο ανέβηκε με το που άρχισε η επιχείρηση των μπάτσων,μια μερίδα συντρόφων δέθηκαν σε ένα τοίχο της κατάληψης οπου μέσα είχαν σφηνώσει 15 μπομπόνες γκαζιού,με στόχο φυσικά την όσο δυνατή καθυστέρηση τους,η εισβολη τελικά πραγματοποιήθηκε μετα απο περίπου 9 ώρες. https://www.youtube.com/watch?v=KYXz46rsMe8
https://www.youtube.com/watch?v=AA7jqy9hTuw
Άμεσα άρχισαν οι εργασίες γκρεμίσματος του κτηρίου,ενώ αλληλέγγυος κόσμος προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο κατι που ήταν ανέφικτο λόγω της τεράστιας επιχείρησης των μπάτσων με πολλές διμοιρίες αλλα και 2 ελικόπτερα.
Χτες Τρίτη η πορεία που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ήταν πολυ μαζική καθώς και συγκρουσιακή,η γειτονιά στήριξε τους διαδηλωτές κατεβαίνοντας στην πορεία,ενώ πολλοί επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με τον γνωστό τρόπο στην Ισπανία χτυπώντας μαγειρικά σκεύη απο τα μπαλκόνια των σπιτιών. Οδοφράγματα γέμισαν την γειτονία του Sants και ξεκίνησαν σποραδικές συγκρούσεις με τους μπάτσους,πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε τράπεζες και στα μηχανήματα εξω απο την κατάληψη .Υπάρχουν σίγουρα 6 συλλήψεις καθως επίσεις και κάποιοι τραυματίες.
Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες απο τις χθεσινές συγκρούσεις

Για περισσότερες φωτογραφίες εδώ:http://www.naciodigital.cat/galeria/2087/foto/37338

Για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί ταυτόχρονες πορείες σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της Βαρκελώνης με στόχο να συναντηθούν και να ενωθούν όλες στην γειτονία του Sants,καθώς και πορείες σε πολλές πόλεις της Καταλωνίας.
Ακολουθεί η αφίσα απο το κάλεσμα των σημερινών κινητοποιήσεων
Στην αφίσα γράφει...Αν η Can Vies πέσει στο χώμα..όλες οι γειτονιές μπαίνουν σε πόλεμο.

Από Indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου