Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Το ήθος και η ανηθικότητα

Πριν λίγες μέρες ανάρτησα ,στη σελίδα www.facebook.com/o.akratos , 2 post στα οποία έλεγα ότι σταμάτησα να γράφω για μια ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζεται μια σχετικά γνωστή fanpage του fb, γιατί ο σεβασμός για μερικούς ανθρώπους είναι λέξη άγνωστη καθώς και ότι όποια ανάρτηση υπάρχει εκεί πάνω είναι παρά την θέλησή μου, αφού έχω ζητήσει να κατέβουν.

Είχα ζητήσει, μέσω της κλειστής ομάδας των αρθρογράφων του site αυτού, να κατέβουν οι αναρτήσεις μου, πράγμα που δεν έγινε. Μάλιστα ένας εκ των διαχειριστών μου είπε ότι δεν γίνεται να κατέβουν γιατί είναι κομμάτι του site.

2 μέρες μετά από την πρώτη φορά που ζήτησα να κατέβουν τα άρθρα μου, έστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα, όπως ορίζεται από τους όρους χρήσης(ή μήπως όχι;) . Εντός 2 ημερών τελικά κατέβηκαν τα άρθρα μου.

Στο μεσοδιάστημα λοιπόν της 1ης μέρας που αποχώρησα και ζήτησα το κατέβασμα των άρθρων μου σε ανάρτησή μου στην κλειστή ομάδα των αρθρογράφων στο fb και της 3ης που τελικά κατέβηκαν μετά το email ενημέρωνα τους όποιους αναγνώστες μου ότι παραμένουν τα άρθρα μου ανεβασμένα παρά τη θέλησή μου καθώς και ότι οι όροι χρήσης λένε  ότι δίνουν έναν περιθώριο μεταξύ 1 ως 3 εργάσιμων ημερών για το κατέβασμα των άρθρων και ότι τη 1η και 2η μέρα δεν τα είχαν κατέβάσει.

Όλα καλά μέχρι εδώ.

Και ξάφνου πριν 2 μέρες, αργά την νύχτα μου γνωστοποίησε ένας εκ των διαχειριστών της ιστοσελίδας ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίων μου εάν δεν τις κατεβάσω τις 2 αυτές αναρτήσεις γιατί είναι συκοφαντικές.

Ο λόγος της πρόθεσης να κινηθούν νομικά εναντίων μου είναι ο εξής σύμφωνα με το κείμενο που μου γνωστοποίησαν:

«Θάνο, επειδή η συμπεριφορά σου είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη σε σχέση με τη συνεργασία σου στον [όνομα ιστοσελίδας] και επειδή είναι πολύ μεγάλη δουλειά για να επιτρέπουμε σε κάθε έναν να τη δυσφημεί, όπως και εμάς προσωπικά, έχεις 24 ώρες να αποσύρεις από τη σελίδα και το προφίλ σου τις δυσφημιστικές αναρτήσεις, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Δεν απαιτούμε ούτε δημόσα συγγνώμη, ουτε τίποτα.
Σε διαφορετική περίπτωση το λόγο θα αναλάβει η νομική υποστήριξη του site, η οποία έχει πάρει εντολή να ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες την Τρίτη το πρωί.»


Γράφει ο διαχειριστής της ιστοσελίδας λοιπόν σε κάποια στιγμή ότι «α) Οι όροι χρήσης του site όντως προβλέπουν ότι τα άρθρα ενός αρθρογράφου αποσύρονται μετά από αίτημά του μέσω email και εντός 3 εργάσιμων ημερών, όπως και ο ίδιος λέει. Τα άρθρα του αφαιρέθηκαν από το site 2 εργάσιμες μετά την αποστολή του email του. 3 εργάσιμες συμπληρώνονται τη Δευτέρα και όποιος θέλει μπορεί να δει ότι ήδη δεν υπάρχει πουθενά Αγγελόπουλος στον [όνομα ιστοσελίδας]

Βέβαια ο άνθρωπος αυτός λίγες μέρες νωρίτερα όταν ζήτησα στη κλειστή ομάδα αρθρογράφων να κατέβουν τα άρθρα μου δεν μου είπε ποτέ ότι πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένη διαδικασία αλλά είπε ότι τα «Τα άρθρα σου δεν θα διαγραφούν, καθώς αποτελούν περιεχόμενο του site», πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τα κατεβάσει ειδάλλως θα με ενημέρωνε για την ορθή διαδικασία. Eπίσης στους όρους χρήσης αναφέρει ότι η αφαίρεση άρθρων γίνεται με μέηλ(ναι ναι, μέηλ το έχουν γράψει) και για το λόγο αυτό ένα post δεν μπορούσε να λογιστεί ως μέηλ. Στο σημείο αυτό να ευχαριστώ τον/την αρθρογράφο της ιστοσελίδας αυτής που με ενημέρωσε για την διαδικασία αφαίρεσης των άρθρων μου.

Βέβαια πιο κάτω στο κείμενο της γνωστοποίησης του έγραψε ότι «Οι λόγοι είναι τρεις:
1) Από τη στιγμή που για να δει κάποιος άρθρο του θα έπρεπε να ψάξει, καθώς είχε ήδη 2 εβδομάδες να δημοσιεύσει, δεν υπήρχε κανένας σοβαρός λόγος να ξοδέψουμε χρόνο για το γινάτι του Θάνου. Επιπλέον, δεν το ζήτησε με τον προβλεπόμενο τρόπο. Μόλις το έκανε ανταποκριθήκαμε εγκαίρως (προφανώς όχι επειδή φοβηθήκαμε την προσφυγή του στα ένδικα μέσα του κράτους που "πολεμάει").
2) Από σεβασμό στον ιδιαίτερα πολύ χρόνο που ξόδεψαν τα παιδιά της επιμέλειας για να διορθώνουν τις ανορθογραφίες, τις ασυνταξίες και τα υπόλοιπα λάθη του.
3) Από σεβασμό στους αναγνώστες του site.»

Πράγμα που σημαίνει ότι άλλους λόγους μου παρέθεσε στην αρχή και άλλους λόγους ισχυρίστηκε μετά.

Πέραν τούτου όμως, ο ίδιος διαχειριστής λέει στο ίδιο κείμενο ότι «Χρειάστηκε να επέμβουμε τις περισσότερες φορές στα άρθρα του για να γλιτώσουμε τον ίδιο και το site από μηνύσεις, καθώς και από κάκιστης ποιότητας περιεχόμενο, με αήθεις και χωρίς νόημα προσωπικές επιθέσεις, χωρίς να αλλοιώνεται το νόημα κανενός κειμένου.».  Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι ποτέ να τους ζήτησα να κάνουν κάτι για να αποφύγω μηνύσεις. Επίσης ούτε η ιστοσελίδα κινδύνευε από μηνύσεις και αυτό διότι στους όρους χρήσης υπάρχει disclaimer-clause, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε αρθρογράφος είναι υπεύθυνος για ότι γράφει και όχι η ιστοσελίδα που φιλοξενεί τα γραφόμενά του. Επίσης όταν μίλησα για λογοκρισία δεν μίλησα γενικά και αόριστα αλλά για λογοκρισία ύφους και εικόνας. Παράδειγμα η σατιρική εικόνα με τον Αντώνη Σαμαρά ως Παπαδόπουλο να διατάζει τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν τους διαδηλωτές της πορείας της 17ης Νοέμβρη που μου λογοέρκιναν. Βέβαια κάποιοι παίρνουν αποσπασματικά κάποια πράγματα που έχω γράψει και τα κρίνουν ξέχωρα από το σύνολο για να τους βγουν τα κουκιά.

Στο κείμενο της γνωστοποίησης πρόθεσης μήνυσής μου εάν δεν κατεβάσω τα 2 post με αποκαλεί ψεύτη την ίδια στιγμή που ο ίδιος για να με αφήσει «έκθετο» λέει ψέμματα λέγοντας πως εγώ παραδέχτηκα σε ιδιωτική συνομιλία μαζί του ότι έχουν χαμηλά νούμερα οι δημοσιεύσεις μου σε επίπεδο επισκεψημότητας. Πράγμα που δεν ισχύει:Αμέσως μετά την ανάρτηση της φώτο αυτής το πήρε βέβαια πίσω μένοντας εκείνος έκθετος.

Από πότε είναι συκοφαντική δυσφήμιση η παρουσίαση γεγονότων ως έχουν χωρίς την παραποίηση τους  και οι αξιολογικές κρίσεις ήθους ανθρώπων λογίζονται ως αξιόποινες; Από πότε δηλαδή το να λέει κάποιος άνθρωπος ότι ένα δικαίωμά/αίτημά του δεν γίνεται σεβαστό είναι συκοφαντική δυσφήμιση από την στιγμή που μόνος του αυτός που δεν σεβάστηκε το δικαίωμα το ομολογεί λέγοντας προς προέβαλε άλλη αιτιολογία από εκείνη που κανονικά ισχύει βάση των όρων χρήσης;

Τέλος, είναι το λιγότερο υποκριτικό και σκάρτο να επιλέγει κάποιος να μου κοινοποιείσει την πρόθεση του να μου κάνει μήνυση μέσω κλειστής ομάδας συζητήσεων στο fb «για να μην πάρει μεγάλη έκταση» και η ομάδα αυτή να αριθμεί 600 και βάλε μέλη. Αν όντως δεν ήθελε θα το έστελνε στο προσωπικό μου email ή στο inbox του προφίλ μου.

Μπορεί όμως να λογίζονται ως αξιόποινες οι προσπάθειες παραπλάνησης μου ή η συκοφάντησης μου, μέσω αναρτήσεων που τοποθετούν στο στόμα μου λόγια που ποτέ δεν είπα.

ΥΓ1: Τις 2 αναρτήσεις που σας ενόχλησαν τις κατέβασα. Αν σας ενοχλήσει και αυτή, ε τι να κάνουμε τώρα,ξυδάκι, άλλωστε δικά σας λόγια μετέφερα επακριβώς.

ΥΓ2: Η αλήθεια είναι ότι μου έκανε εντύπωση ότι θέλατε να κινήσετε τις όποιες διαδικασίες εναντίων μου χωρίς να ξέρετε την ερμηνεία του νόμου περί συκοφαντικής δυσφήμισης, η οποία δεν τιμωρεί την αξιολογική κρίση γιατί δεν είναι αδίκημα(πχ, θεωρώ ότι ο κύριος Σαμαράς είναι κακός άνθρωπος και έχει σκάρτο ήθος) αλλά την η ψευδολογία ή παραποίηση γεγονότων που πλήττει την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου που την δέχεται(πχ ο κ.Σαμαράς ήρθε και έκλεψε αυτοπροσώπως τον κύριο Μπουρμπουλήθρα). Άλλωστε το μόνο που είπα ήταν ότι παρ'ότι έκανα 2 φορές «αίτηση» να κατέβουν οι αναρτήσεις μου εσείς συνεχίζατε να τις έχετε ανεβασμένες και να με γράφετε. Άλλωστε το ομολογήσατε και το αιτιολογήσατε κιόλας στην κοινοποίηση της πρόθεσής σας να με μηνύσετε εάν δεν κατέβαζα τις αναρτήσεις που σας ενοχλούσαν.

ΥΓ3: Ο Άκρατος δεν είναι προσωπική σελίδα, διαχειρίζεται από πληθώρα ανθρώπων στην οποία όλοι και όλες έχουν ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις και στον τρόπο λειτουργίας της.

ΥΓ4: Αν είναι να δώσετε 150+ ευρώ για τα έξοδα να μου καταθέσετε μήνυση, δεν τα δίνετε σε κανάν άνθρωπο που να τα έχει ανάγκη καλύτερα να πιάσουν τόπο, αφού ούτως ή άλλως οι ισχυρισμοί σας δεν στέκουν;


Θάνος Αγγελόπουλος/ Ο Άκρατος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου